A portfólió a TÁMOP 5.4.6. projekthez készült

Jó példák

Ezen az oldalon öt példát mutatok be magyar nyelvű weboldalakon a WCAG 2.0 szerinti AAA szintű teljesítési feltételek teljesülésére.

1.2 Irányelv: Időalapú média

Példa az 1.2.6 Jelnyelv teljesítési feltétel megvalósulására: A Parlamenti közvetítések jelnyelvi tolmácsolással vannak kiegészítve. Az élő közvetítést nemcsak a televízióban lehet követni, hanem a Magyar Köztársaság Országgyűlésének honalpján is (www.mkogy.hu, www.parlament.hu). A közvetítés azonban csak online követhető. A Parlament videótárából elérhetők a régebbi képviselői elszólalások is, azokon azonban sajnos már nem elérhető a jelnyelvi tolmácsolás. (A közvetítések megtekintéséhez a RealPlayer valamely verziójának telepítése szükséges.)

2.4 Irányelv: Navigálhatóság

Példa a 2.4.8 Pozíció teljesítési feltétel megvalósulására: Az Aegon Biztosító Zrt. webhelyén a navigációt navigációs sáv könnyíti. Ez közvetlenül az oldal menüje alatt látható, és mindig van lehetőség egy szinttel visszább lépni a menüszerkezetben, illetve közvetlenül visszalépni a webhely főoldalára. A biztosító webcíme: http://www.aegon.hu

Az Aegon.hu portálon található, a navigációt segítő sáv

3.3. Irányelve: Beviteltámogatás

A Ticketpro webhelyén (http://www.ticketpro.hu) tudunk online belépőjegyeket vásárolni mindenféle rendezvényre. Az alábbi példában Mark Knopfler 2013. június 22-i, a Papp László Sportarénában megrendezendő koncertjére kezdtem jegyet vásárolni, és nem voltam elég ügyes, ezért kétszer is beleraktam egy darab jegyet a kosárba. Szerencsére a TicketPro megerősítést kér minden kosárbeli módosításhoz, ezzel megfelel a 3.3.4 Hibamegelőzés teljesítési feltétel AAA szintjének.

Jegyrendelés a Ticketpro webhelyén

A Ticketpro megerősítést kér minden vásárlási művelet előtt

1.4 Irányelv: Megkülönböztethetőség

Az MTA SZTAKI plágiumellenőrző webhelyén az oldalon olvasható szöveg betűméretének nagyítása az oldalsávból is elérhető, a nagyítás foka pedig eléri az eredi méret 200%. A http://kopi.sztaki.hu címen elérhető webhely ezzel megfelel az 1.4.4 Szöveg átméretezés teljesítési feltétel AAA szintjének.

A kopi.sztaki.hu webhelyen az oldalsávban is növelhető a betűméret

2.3 Irányelv: Epilepsziás rohamok okozásának elkerülése

Ezt az irányelvet jokerként használhatjuk, mert ezzel kapcsolatosan a hálózat oldalainak nagy többsége eleget tesz a 2.3.1 Három villanás vagy küszöbérték alatt és a 2.3.2 Három villanás teljesítési feltételek AAA szintjének. Példaként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ webhelyét szeretném bemutatni, amelynek talán az az egyetlen pozitív tulajdonsága, hogy nincs rajta villogó elem. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ webhelye